Til dig der nysgerrig på hvad positiv hundetræning egentlig er for en størrelse og hvorfor det er så vigtigt – så læs med her. Jeg har nemlig taget det vigtigste højdepunkter med fra vores temaaften om positiv hundetræning.
Skribent: Maria Fossing
Positiv hundetræning i Borggade
Der var lagt op til en aften i hundens tegn, da vi havde inviteret en håndfuld kunder til en lærerig temaaften om positiv hundetræning.
I spidsen for aftenen var Sander Lee, uddannet hundeadfærdsinstruktør hos MBV hunde i Aarhus. Og selvom også denne aften var plaget af coronaaflysninger, dukkede aftenens gæster op lidt efter lidt – på trods af et noget blæsende torsdagsvejr.
“Tusind tak fordi I er kommet” starter Sander ud. “Jeg er uddannet hundeadfærdsinstruktør og veterinær rehabiliteringsterapeut.”
Hvad er positiv hundetræning og hvad skal vi bruge det til?
“Måske har nogle af jer hørt ord som alfa og dominans – måske har I også hørt ting som at hunden ikke må spise først.”
Og der bliver trukket på smilebåndene rundt blandt gæsterne på de sorte klapstole i butikken.
“Ja I smiler lidt – det gør jeg også nogle gange, når jeg hører det.” Indvender Sander.
For selvom idéen om dominans og straf i hundetræning for nogle virker håbløst og gammeldags, så er det stadig teorier og arbejdsmetoder som nogle holder fast i. Og ligeså stille bliver der taget hul på baggrunden for den forandring der er sket inden for hundetræning de sidste mange år.
“Idéen om dominans stammer fra et gammelt forskningsprojekt, hvor man studerede ulves adfærd i fangeskab. Her så man at det var den stærkeste der spiste først osv.”
Sander fortæller om grundprincipperne bag hundetræning til de nysgerrige gæster, der er mødt op i butikken.
Dog fandt man senere ud af, at der var et grundlæggende problem med at overføre resultaterne fra de studier til hundetræning – nemlig at ulvene blev observeret i fangeskab.
Senere studerede man ulve og deres flokdynamik, men denne gang observerede man dem i deres naturlige miljø.
“Her så man, at ulve lever i en familiedynamik, meget lig den måde vi selv lever på – hvor forældrene bestemmer, men hvor der er respekt og omsorg.”
Og på den måde bliver temaaftenen indledt med en god gennemgang af den mest basale teori om positiv hundetræning.
Hvordan undgår man søvnløse nætter med en lille hundehvalp?
Da Sander har gennemgået netop de begreber, han særligt arbejder med i sit virke som hundetræner, bliver der åbnet op for spørgsmål blandt de deltagende. Og der er en helt særlig stemning omkring det, da temaaftenen nemlig er ekstra intim på grund af de relativt få deltagende.
Et par på bagerste række har særligt spidse ører i aften, for deres hjem er nemlig fornyligt blevet udvidet med en lille, ny hundehvalp.
“Jeg håber I har et spørgsmål eller to, hvalpe er nemlig mit specialeområde” siger Sander smilende.
“Ja vi har faktisk et problem med at vores hvalp skal ud mange gange om natten”
“Søvnløse nætter er aldrig sjove” tilføjer Maria, der til dagligt styrer hundebutikken i borggade.
Der bliver nikket anerkendende fra de forskellige hundeejere rundt i butikken – de første uger med hvalpen og de bekymringer man går med, er noget der giver genlyd. Og også Sander kender denne problematik særlig godt.
“Til at starte med vil jeg sige, at det er helt normalt,” Lægger Sander ud.
En del af Sanders arbejde som hundetræner er nemlig, at arbejde med privat træning af helt små hundehvalpe fra 8 til 16 uger gennem et unikt hvalpeforløb og har i den forbindelse stiftet godt bekendskab til de udfordringer nye hvalpeejere står overfor.
“Jeg vil starte med at prøve nogle forskellige rutiner af, for at se om man kan finde et mønster i hvornår problemet er værst.”
Og der begynder ligeså stille at trille forslag og erfaringer frem fra de andre hundeejere i lokalet. Blandt andet bliver råder Maria fra butikken til at hælde en smule vand hvalpens tørkost, så den ikke er så tørstig sent på aften.
Det generelle råd bliver dog at finde den fine balance mellem tilstrækkelig stimulering og overstimulering. “Begge dele er faktisk et problem der kan genere hvalpens søvn” siger Sander forstående til de nye hvalpeejere.
Aftenen bliver sluttet af med et råd der er en slags treenighed indenfor hundetræning. Med gåtur, snuseaktiviteter og lidt træning hver dag, så får man en glad hund der trives – hvilket også stærkt reducerer trælse adfærdsproblemer.
Sådan kommer du i gang med positiv hundetræning
Positiv hundetræning er faktisk ganske simpelt. Det handler blot om at du belønner din hund for den adfærd du gerne vil se, fremfor at straffe din hund for adfærd du helst vil være foruden.
Ifølge Sander Lee, behøver man ikke avanceret udstyr for at komme i gang – og hvis du “bare” gerne vil have en glad familiehund der kan de mest basale øvelser, behøver man ikke meget andet end et godt “dygtig” og nogle velsmagende godbidder.